Business is booming.

Благоевград отбеляза 137 години от рождението на революционера Тодор Александров

С ритуал по полагане на цветя бяха отбелязани 137 години от рождението на революционера Тодор Александров в Благоевград. В честването се включиха заместник-кметът на Благоевград Иво Николов, зам.-областният управител Иван Стоянов, народния представител Атанас Стоянов, представители на политически партии, общественици и граждани. По време на церемонията бяха припомнени част от делото и живота на българския национален герой.

Тодор Александров е роден на 4 март в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Учи в Радовиш и в българското педагогическо училище в Скопие, което завършва през 1898 г. с отличен успех. В Скопие на 16-годишна възраст се включва във Вътрешната македоно-одринска революционна организация, посветен от директора на училището Христо Матов. По-късно учителства в гр. Виница.

Преподава и в българската прогимназия в Кратово. По време на Балканската война Тодор Александров е начело на чета №52 на Македоно-одринското опълчение която достига до 117 души и с нея навлиза в град Кукуш и го предава на настъпващите български военни части. Тодор Александров е убит на 31 август 1924 година.

Comments are closed.