Business is booming.

Благоевград посрещна гости от Казахстан

„Радвам се, че община Благоевград и посолството на Казахстан превърнаха своето партньорство в дългогодишно приятелство“. Така кметът на община Благоевград Атанас Камбитов приветства официалните гости и всички присъстващи на пролетния празник Науръз.

Науръз е един красив пролетен празник, който казахите отбелязват от много отдавна, каза Негово Превъзходителство Темиртай Избастин, посланик на Казахстан в България. Той припомни, че празникът бе признат на 23 февруари 2010 година като Международен ден Науръз с резолюция на Общото събрание на ООН и бе включен в Списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Посланикът на Казахстан не пропусна да поздрави всички гости на тържеството,пише бнр.

Приветствие поднесе и Митко Солаков, почетен консул на Република Казахстан у нас. Пред зала 22 –ри септември в Благоевград присъстващите имаха възможност да се насладят на празнична програма с участието на Ансамбъл „Пирин” и студенти от Казахстан, които учат в Американския университет в България. Официалната част на честванията продъллжи сприем и фотоизложба.

Експозицията представя репродукции на картини от фонда на Държавния музей на изкуствата на Република Казахстан, изображения на древни сребърни и златни накити, открити от археолози на територията на Казахстан, както и фотоси на президента на Републиката.

 

Comments are closed.