Business is booming.

/Видео/ Край Ракитна беше осветен 22-метров кръст

Осветиха големия кръст на историческия връх Кръста край Ракитна, който озарява със светлина всяко кътче на община Симитли. Петима отци в съслужие осветиха Божието разпятие. За 140 години от Освобождението бе открита и паметна плоча. „В знак на признателност към руските братя освободители“ е изписано в циментовата основа, която крепи 22-метровия кръст на историческото място. Откри я кметът на общината Апостол Апостолов, заедно с дипломат от руското посолство в България. Робърт Шестаков, съветник на посланика на Русия, изкачи върха у стигна до мястото, където глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: До тук е България.

Иначе както всяка година – шествие признателни симитличани тръгнаха в 11.00 часа от кметството в Ракитна към историческото място. Вятърът и топлината вчера бяха изяли преспите сняг към върха. До горе стигна и 2-годишния Стефчо от Крупник, нахлупил топла плетена шапка, трибагреника. Много български знамена, все големи, повя вятъра по пътечката към върха.

Горе, след ритуала по църковния канон, венци и цветя на признателност на паметника на майор Орлински положиха народният представител Стефан Апостолов, общинският кмет Апостол Апостолов, председателят на местния парламент в Симитли Владимир Христов, много граждани. Деца от гимназията в Симитли в мерена реч припомниха за героизма, битките и победите на предците ни.

След церемонията на върха, баба Катя от Ракитна чакаше в селото да нагости всички от историческия поход с вкусни качамак и баници.

Тържествата в Симитли ще продължат привечер. В 18.00 часа ще бъдат поднесени венци на паметника „Илинден”, откъдето ще тръгне тази година празничното шествие, след това ще бъдат поставени венци на паметника „Лъвчето”. С празнична програма, симитличани ще почетат загиналите за свободата и в салона на читалище „Св. Климент Охридски“ в Симитли.

Comments are closed.