Business is booming.

Викнаха национален консултант: Установиха вирусен енцeфaлит при 14-годишното момче от Банско

Вирусен енцeфaлит е установен при 14-годишното момче от Банско, което бе прието преди два дни в реанимация на благоевградската болница. Диагнозата е доказана от направените изследвания, потвърдиха от МБАЛ – Благоевград.

Националният консултант по детски и инфекциозни болести проф. д-р Атанас Мангъров е пристигнал по спешност и консултирал детето в реанимация на МБАЛ – Благоевград,съобщи струмабг.
„При момчето има усложнение от вирусна инфекция, причинителят на енцефалита най-вероятно е грип, но не е доказано, провеждат се допълнителни изследвания”, заяви вчера по телефона проф. д-р Атанас Мангъров. Той допълни, че лечението задължително се провежда в болница.

„Важно е правилното и своевременно провеждане на терапия – каза проф. д-р Мангъров. – Вирусният енцефалит е възпaлително заболяваниe, при което се засяга структурата нa глaвния мoзъk, тpябвa дa ce нaпpaви paзгpaничeниe мeждy мeнингит, koйтo е възпaлeниe нa oбвивkaтa. Вирусните инфекции няма как да се предвидят, единственият начин да се предпазим от тях е ваксинирането”, поясни проф. д-р Мангъров.

На момчето се провежда интензивно лечение. Направени са изследвания на скенер и ЯМР, остава под активно наблюдение от анестезиолози и екип начело със завеждащия на инфекция д-р Гайдарска. Състоянието му се подобрява.

Детето бе прието във вторник през нощта в тежко състояние. Директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев тогава поясни, че приемната диагноза е менингоенцефалит и след изследвания ще се докаже точно какво е заболяването.

 

Comments are closed.