Business is booming.

Дечица се помолиха за здраве и берекет в Симитли

Миряни се стекоха в църквата „Рождество на Пресвета Богородица” в Симитли на вчерашния Разпети петък. От вчера сутринта всички храмове в симитлийско бяха пълни с желаещи да минат под Плащеница и да се помолят за здраве и благоденствие. Според представите на мнозина минаването под масата се прави за здраве, късмет и опрощаване на греховете.

Много семейства, заедно с малките си дечица, бяха дошли в храма, за да се поклонят и да се помолят в днешния ден. Десетки вече боядисани яйца бяха донесени за здраве и берекет.

Разпети петък е денят, в който е разпнат Божият син Исус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. Пред олтара на всяка черква се изнася кръста, а пред него върху масата се постила плащеницата. Богомолците минават под нея, целуват кръста в израз на скръбта и разкаянието си.

В църквата е подреден и великденски благотворителен базар от децата от Неделното училище, средствата, от който ще бъдат дарени за хора в нужда. В храма в Симитли тече „Опелото Христово”, а в късните часове преди 24:00 часа, миряните ще обиколят църквата, пише симитли.инфо.

Днес, на 7 април, след сутрешната служба, църковната традиция ще продължи късно вечерта от 23:00 до 24:00ч., когато е Тържествената служба „Възкресение Христово”, съчетана с Тържествена лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. На 8 април християнският свят отбелязва Великден. Отбелязването на Великденските празници е съпътствано и със служби в църквите на територията на община Симитли. По време на Страстната седмица те са неразделна част от тайнството на християнството.

Comments are closed.