Business is booming.

Историческа възстановка , заря , усмивки и много настроение в Петрич за 3-ти март

Петричани видяха ученици на СУ „Никола Вапцаров ”, които успяха да влязат в ролята на националните герои, понесли на плещите си и платили с живота си за свободна България, както и очакваният пет века мирен договор. Възстановка на знаменателния момент – подписването на Санстефанския мирен договор през 1878 г, впечатли присъстващите на празника, заради силната емоция и отлично избраните сценични костюми на учениците.

Българският трикольор в ръцете на децата, респектиращо и днес подчерта силата и величието на народа, който го издига. В приветственото си слово за 140 –годишнината от освобождението, кметът Димитър Бръчков отбеляза, че името на свободна България е изписано и с костите от Батак. „Всичко на тази свещена земя е съзиждано с труд, чест и вяра. Уроците на свободата се учат цял живот. Само единни ще бъдем силни! Това трябва да помним, ние, потомците на героите. Защото те ни дадоха не само самочувствие и увереност, но и много уроци. Днес, трябва да бъдем борбени!

Борбени в защита на националния идеал,националната кауза и държавността!Поклон пред всички знайни и незнайни български синове и дъщери, загинали, за да я има България! Честит празник, българи! Да пребъде България”, каза още в словото си кметът Димитър Бръчков. Минута мълчание и падане на колене, празнична заря и полагане на цветя и венци пред паметник „Загинали за Родината”, съпроводиха честването в Петрич на Националния празник.

Проявите посветени на 140 години от Освобождението продължават и днес – 03.03.2018 г. В 10.00 часа в Исторически музей- Петрич ще бъде открита фотодокументална изложба, а от 11.30 ч на градския площад започва празничен концерт под надслов „С песен за България”. Участие ще вземат певчески колективи от община Петрич.В деня на Националния празник, Петрич ще посрещне и факела на Световния пробег на мира. Това ще стане в 12.45 ч. на градския площад.

 

Comments are closed.