Business is booming.

На шега или пък не, в Симитли ще посрещнат Великден с петли

И тази година пернати мъжкари отново излизат на площадно дефиле навръх Великден. Петлите в Симитли кукуригат най-силно на Великден, при това в един глас.

Пернатите мъжкари уговарят от сега срещата си – в първия ден от Великден, в неделя, от 10.30 часа всички да се съберат на площада- този с червения гребен от Брежани, копринения от Сушица, и екзотичния от кокошарника в Полето….

На 8-ми април, на площада в град Симитли ще се съберат петльовци от цялата община. А за най-гласовития, най-перестия, най-екзотичния и най-атлетичен петел ще има медали. Право на участие има всеки мъжага от кокошарник в община Симитли, казват организаторите.

Преди дефилето на петли, деца ще се състезават с колела по трасе с препятствия. Състезанието е за майсторско каране с „опасен товар” (сурови яйца). Веднага след петлите е традиционната борба с Великденски яйца, след което мъже ще мерят сили в състезание за теглене на яйце-гигант. Предизвикателства има и за дамите- Надиграване с ръченица. Веднага след Великденските игри, самодейните танцови състави и изпълнители от община Симитли са подготвили голям спектакъл, пише симитли.инфо.

Община Симитли организира първия по рода си парад на петлите през 2012 година. Идеята за организацията тогава бе провокирана от вечния спор „Кое е първо? Яйцето или кокошката?” и факта, че в защита на която и да е от теориите всеки забравя колко важна роля за популацията на пернатите и появата на пиленца има петелът. Тогава над 200 мъжкари от кокошарниците се събраха за дефилето. Следващата година, 2013-та богатообагрените мъжкари от кокошата порода затвърдиха доминантата си. Сега се сетили отново да демонстрират мъжество и да напомнят за важността си. Това на шега. Иначе идеята на община Симитли е да се обогати празничната програма за Великден. Сн. илюстративна

Comments are closed.