Business is booming.

С богата трапеза в село Полето посрещнаха „Св. Четиридесет мъченици“

Изключителна радост за жителите на село Полето. За пръв път от години насам времето беше слънчево и допълнително приповдигна настроението на събралите се хора за празника Св. Четиридесет в село Полето. Святото място на възвишение в края на селото е белязано от незапомнени времена и на църковния празник Свети Четиридесет мъченици миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с постен курбан за здраве.

По традиция на 9-ти март, когато е празникът по църковния календар, миряни от село Полето се събират край оброчището. При прекрасното, слънчево време много миряни се събраха на открито край оброчището.

Отец  Евгени и отец Величко направиха водосвет и поръсиха миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите под новия навес. На традиционния търг, проведен на мястото, кметът Апостолов взе кърпа за ръце за рекордната сума от 50 лева, които отиват в даренията за построяването на параклиса.

Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Полето Иван Манчев, кметовете на Черниче, Ракитна, Мечкул  бяха сред миряните, запалили свещица за здраве на днешния празник “Свети Четиридесет”, който, според поверията, е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват,  че на мястото са погребвани некръстените деца. Вчера мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.

Миналата  година  миряните от селото започнаха строителни дейности за навеси, които са нужни на мястото, а днес вече всички гости седяха под тях. Ограда на цялото място с дарения са направили работливите жители на Полето с общи усилия. Задача за следващата година остава изграждането на параклиса.

 

Comments are closed.