Business is booming.

Кмет иска резиденция Кричим да стане като Евксиноград и да посреща туристи

След скандала с ловните излети на шефа на НСО в резиденция „Кричим“ , кметът на Стамболийски Георги Мараджиев иска тя да бъде предоставена на общината и да бъде отворена за туристи.

В началото на седмицата стана ясно, че че шефът на Национална служба охрана ген. Ангел Антонов е обект на разследване от Военна прокуратура. Срещу него върви проверка за злоупотреби с управлението на служебния автопарк и ловното стопанство „Кричим“. Генералът често отскачал там с приятели, а ловните излети били представяни като командировки. Според проверяващите обаче представител на държавната власт не е бил гост на рециденцията, за да се нуждае от охрана.

Сигналите срещу Антонов били получени в президентството и препратени до главния прокурор. Служители на НСО разказват, че Антонов си имал и личен служебен автопарк от 4 лимузини и 2 джипа.

Резиденция „Кричим“ бе върната на НСО през 2014 г. Това се случи, след като Върховният касационен съд постанови, че бившият цар Симеон и сестра му Мария Луиза нямат право на собственост върху него и резиденцията, тъй като тя е строена с пари на държавното интенданство миналия век.

Веднага след съдебното решение „царският“ имот бе даден на Министерството на финансите, но и тогавашният министър Симеон Дянков го ползваше лично, макар че след като го ремонтира обяви, че ще бъде отворен за посетители.“Кричим“ беше даден отново на НСО заедно с персонала и 180 000 лв. за стопанисването му в бюджета.

Разразилият се скандал е провокирал кметът на общината да предяви отново претенции към собствеността. „Като кмет на община Стамболийски, на чиято територия е резиденцията, не мога да остана безучастен към случая. Информацията, която излезе в медиите e,че ген. Антонов се разследва, защото си е позволявал да ловува и да гуляе с приятели в двореца, като в същото време тези излети са били представяни като командировки. Дали цялата тази информация е вярна или не, ще стане ясно след като приключи разследването. За мен обаче по-важното в момента е, че се замесва дворецът „Кричим” и това ме връща към искането ми преди две години, когато с встъпването си в длъжност като кмет поисках резиденцията да бъде предоставена на община Стамболийски и да бъде отворена за туристи, съобщава „Трафик Нюз“.

Така че, още на следващата сесия на Общинския съвет ще внеса предложение дворецът „Кричим” да бъде предоставен за стопанисване на община Стамболийски, като задължително той да стане публична общинска собственост, за да не може никой през следващите години да си позволи да злоупотреби с това уникално национално и природно богатство. Имотът е изключителен преди всичко с уникалния си парк от 1400 декара лонгозна гора и около 300 дка декоративен парк с редки видове растителност – 500-годишни дъбове, 200-годишни бели тополи, секвои, магнолии и бамбук. Уникално и е езерото с водните лилии, което се простира на площ от 3 декара и в което някога са плували лодки. Гората и досега се обитава от различни животни. Тук е най-големият развъдник на елена лопатар. В момента има над 200 елена и много сърни.

Така че, подготвям предложението и ще предприема всичко необходимо дворецът „Кричим” да стане собственост на община Стамболийски. Следващото ми желание е резиденцията да бъде отворена за посетители. Смятам, че спокойно дворецът може да бъде отворен за туристи срещу една определена символична такса, както е в градината и двореца в Балчик, както е и в „Евксиноград“, казва Мараджиев.

За да се случи, според него първо държавата трябва да предостави „Кричим“ за стопанисване на общината. Другата възможност е дворецът да бъде предоставен на Областна управа – Пловдив за стопанисване съвместно с община Стамболийски. „Ние сме имали вече разговори с г-н Здравко Димитров в тази посока и ще ги продължим, защото едно съвместно стопанисване на резиденцията е още по-добър вариант. Безвъзмездното прехвърляне на собствеността става с решение на Министерски съвет, по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Финалът на цялата процедура е областният управител да сключи договор за безвъзмездното прехвърляне и то да се впише в Службата по вписвания. Дълга е процедурата, но ако има политическа воля това нещо да се случи, ще стане“ завършва кметът.

Прочети цялата Топ Новина

Източник на топ новината: : Кмет иска резиденция Кричим да стане като Евксиноград и да посреща туристи

      

Comments are closed.