Business is booming.

Благоевградските фонтани ще стигнат барселонските, обяви кметът

Проектът за реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ и подплощадното пространство по никакъв начин не променя сегашното архитектурното и художественото решение, с оглед на това, че е част от цялостното решение на почетния гражданин на Благоевград арх. Александър Баров. Това каза на пресконференция кметът на Благоевград Атанас Камбитов, предаде „Фокус“. Той показа пред представителите на медиите 3D визуализация, която показва как ще изглежда площад „Георги Измирлиев“ и подплощадното пространство след реконструкцията им, която се извършва в момента. „Всички сме обединени около едно, че площадът и центърът са един от символите на Благоевград, затова няма да променяме нищо.

Реконструкцията се налага, защото ако сега отидем в подземната част на площадното и подплощадното пространство ще видим, че всичко е компрометирано. Казвам това, защото много често чуваме, че плочките били здрави, аз обаче имам чувството, че някои хора не ходят по площада“, каза още градоначалникът. Той заяви, че площадът е изграждан преди 30 години, затова няма как да няма увреждания по него. „Абсолютно всичко като качество и контрол ще бъде следено стриктно. Често напоследък чувам, че реконструкцията се прави, за да се усвоят едни пари, но нека сме наясно, че проектът се финансира с европейски средства, по оперативна програма и контролът е много голям. Никой няма да позволи да се направи нещо, ако то не е нужно“, уточни Камбитов. По думите му самите оперативни програми имат определени степени на контрол, затова и подобни проекти много по-трудно се реализират.

Той допълни, че е изненадан от критиките свързани с дейностите, които се извършват. Според него в това, че финансирането на проекта е 100% с европейски средства би трябвало да е повод за похвала към общината. „Реконструкцията върви в срок. Материалите, които се използват минават на най-различни изпитания, защото амбицията ни е той да издържи поне още 30 години“, коментира д-р Камбитов. Той съобщи, че допълнително към това, което се прави в момента, Община Благоевград е изготвила проект за обновяване на фонтаните, които се намират в централна градска част. Той  подчерта, че с него ще бъде надградено това, което се прави в момента. „Фонтаните ни ще станат като тези в Барселона – с програмиране и с музиката, която имаме за мапинга ни. Тя е наша музика и ние сме заплатили авторските си права по нея. Идеята е петък събота и неделя в определени часови интервали да пускаме тази музика от тях и заедно със светлините да стане една от атракциите на града“, подчерта още кметът.

Comments are closed.