Business is booming.

Добра реколта от тютюн очакват производители в с. Долно Осеново

Тютюнопроизводители от симитлийското село Долно Осеново се молят, че след споразумението с Китай страната ни ще започне да изнася от суровината. Очакват и изкупните цени да се променят, тъй като според тях в момента са ниски.

Тази година реколта ще бъде добра, въпреки проливните дъждове и градушките, коментират тютюнопроизводители. Казват обаче, че все повече млади хора се отказват от земеделието в населеното място и търсят препитание в по-големи градове в областта.

Около 1000 декара, за които се грижат 240 семейства, са засадени тази година с тютюн в Долно Осеново.

Бисер Чавдаров отглежда около три декара, но казва, че парите, които печели от тютюн, не покриват разходите му. Много от хората в селото дори не успяват да плащат здравните си и социални осигуровки.

Миналата година изкупната цена за първа категория тютюн е била около 7 лв, а втора- 5 лв. Хората се надяват тази година фирмите да предложат по-добри изкупни цени, тъй като качеството му е много добро.

Производители от селото се надяват, че страната ни ще успее да намери пазари на тютюна в чужбина, за да може повече млади хора да се занимават с отрасла. Репортаж на БНТ.

Comments are closed.