Business is booming.

Заплаха! Река Струма се надига

Река Струма в участъка между Благоевград и Симитли повишава нивото си вследствие на дъждовете през последните дни, но все още е под критичното ниво.

Увеличават обема си и притоците на Струма в района: Рилска, Бистрица, Градевска, Сушичка. Нивото на реката се следи, набелязани са мерки за предотвратяване на разливи. Залята е отбивката от Е-79 за благоевградското село Долно Церово под жп моста. Там е направена пясъчна дига, която все още не е залята. Преминаващите от там леки автомобили газят до нивото на бронята. Реката се е разляла и при комплекс „Монца”, но е с метър денивелация под изградената стена от собственика на една от вилите. Реката се е разляла максимално на завоя си след гр. Симитли, по-рано тази година в придошлата река се срути подкопана и изоставена от години къща в района на квартал „Орловец” на с. Черниче. Вчера с писмо от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ предупредиха общините в Благоевградска област за очаквани опасни явления на територията на областта заради валежите.

Те бяха призовани да създадат организация за въвеждане /при необходимост/ на областния и общинските планове за действие при бедствия в частите им „Действие при наводнения“. При постъпване на информация за повишаване нивото на водите във водните басейни над критичните стойности, при възникване на извънредни ситуации, създаващи непосредствена заплаха за населението, инфраструктура и околната среда, да се информира областният център на пожарната. Във връзка със същото писмо общините трябва да приведат в готовност техниката/багери, булдозери, камиони и др./ за провеждане на неотложни аварийно – възстановителни работи и изграждане на диги, както и да се подготвят чували и да се уточнят местата за тяхното напълване с пясък. /БГНЕС

Comments are closed.