Business is booming.

Заседналият начин на живот бързо уврежда здравето

Учени от университета на Ливърпул, Великобритания, установиха, че проблемите със здравето се появяват още на втората седмица при заседнал начин на живот, пише в. „Дейли мейл“.

Известно е, че липсата на движение води до развиване на диабет тип 2, сърдечни проблеми и инсулт. Но изглежда негативните последствия за организма започват да се проявяват много рано. И все пак, според експертите, те са обратими.

В изследването участвали 45 души на средна възраст 36 години. Те не се занимавали с никакви физически дейности като тичане или посещаване на фитнеса, но всеки правил поне 10 000 крачки на ден. Доброволците водели заседнал начин на живот две седмици.
Участниците ходели на работа с автомобила си или с обществен транспорт, ползвали асансьори и ескалатори вместо стълбища, а почивните дни прекарвали пред телевизора или компютъра. Те носели специални устройства, които следели активността им. Всеки от тях бил помолен да се придържа към нормалния си хранителен режим и да си води дневник за консумираните храни.

След две седмици резултатите показали, че участниците са напълнели в талията и количеството на мазнини в организма на всеки един било увеличено. В допълнение, били намалели мускулната маса и сърдечно-респираторната издръжливост. Участниците имали и понижена инсулинова чувствителност. Най-изразени били всички тези промени при хората, които имат близък роднина с диабет тип 2.

След това доброволците били помолени да станат физически активни отново. И само две седмици всички от по-горе изброените проблеми отшумели. Затова експертите съветват да се движим колкото е възможно повече, като ходим пеша често, изкачваме стълби и пазаруваме в супермаркета, а не в интернет.

Comments are closed.