Business is booming.

Изтрийте профилите си във Фейсбук, зове създателят на „WhatsApp“

Създателят на „WhatsApp“ Брайън Ектън призова всички потребители на „Фейсбук“ да изтрият собствените си профили в тази социална мрежа.

„Крайно време е! Изтривайте „Фейсбук“, написа Ектън в собствения си профил в „Туитър“. Това е поредният удар срещу най-мощната социална мрежа в света, след като стана ясно, че британската компания „Cambridge Analytica“ е събрала личните данни на над 50 млн. потребители на „Фейсбук“ и е разработила алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Според представители на социалната мрежа през 2015 г. професорът по психология от университета в Кеймбридж Александър Коган, с помощта на създадено от него приложение за платформата на „Фейсбук“, е предал на Cambridge Analytica масивен обем лични данни на потребители на „Фейсбук“.

Европейският парламент започва разследване във връзка с информацията за използването на личните данни на потребители на социалната мрежа. Еврокомисарят по въпросите на правосъдието, правата на потребителите и социалното равенство Вера Юрова ще повдигне този въпрос по време на среща на представители на компанията и федералното правителство следващата седмица, когато ще е на посещение в САЩ, пише Стандарт.

Бившият най-близък партньор на собственика на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг Роджър Макнъми предупреди, че „Фейсбук“ е изправен пред най-голямата си криза – криза на доверието и тя може да срине тотално компанията“.

Comments are closed.