Business is booming.

Летни лагери по река Струма спасяват деца от интернета

В летните лагери на екстремния клуб „Адвенчър нет”  децата се учат отново да бъдат… деца, да общуват помежду си лице в лице, да откриват природата, която с напредъка си цивилизацията бавно, но сигурно унищожава.
Летният лагер на адвенчърите на входа на Кресненското дефиле е и бягство от интернет пространството, лагерниците спят на палатки сред борова гора, катерят се по алпийската стена, преодоляват препятствията на въжения парк, придобиват умения да се справят сами с предизвикателства, стрелят с лък, играят забавни игри, спускат се с лодки по буйните и бързи води на река Струма, разказва кореспондентът на БГНЕС за Югозападна България.
Екстремният клуб се появи в Кресненското дефиле през 2006 г., за тази дузина години превърна рафтинга, каякинга и каньонинга в любимото преживяване на хиляди от страната и чужбина. „Децата са най-вече тук заради прословутия рафтинг, за да усетят тази екстремна тръпка от бързата вода. Повечето от тях са любители на природата и се радват, че са тук сред нея – далеч от града и лудницата в него. Ние пък се стремим да ги отделим от техния интернет свят, по който всички са така да се каже „полудели”.

„Веднъж в седмицата имаме кратък курс, който се провежда от БЧК. За два часа лекция те се учат, ако нещо се случи да се травмират как да реагират и какви подръчни материали да използват”, каза още отговорникът на лагера. „„Адвенчър нет” е един страхотен млад екип, в който имам честта да работя. Всички обичаме това, което правим, обичаме природата. Ние, адвенчърите правим всичко по сили те си хората, които идват тук да се чувстват добре и да не им липсва нищо”, допълва Тихомир. „Много харесвам каяка, природата е прекрасна, тук срещнах нови приятели”, „най-ми харесва тук, че не можем да си използваме телефоните, а така комуникираме повече помежду си, чуваме как шуми реката, животните, въобще усещаме природата”. „Харесва ми въжената градина, ходихме до минералните бани в с. Ощава, всичко там е много интересно за нас”, разказват момчетата-лагерници. „Усещаме свежия въздух, а не да зяпаме в телефоните като зомбита, да спиш в палатка”, разказват момичетата.

Надяваме се да ги приобщим, за да заобичат още повече тази природа. Учим ги как да се държат в планината, катерят се по съоръженията във въжената градина, как да се обезопасяват при прехвърлянето по самите въжета, ако запомнят всичко, на което ги учим, ще им е от полза в бъдеще”, каза пред БГНЕС отговорникът на лагера Тихомир Цонев. Той признава, че за децата не е важно толкова сръчността, а да слушат. „Малко трудно е да ги накараме да чуят това, което искаме да им обясним”, допълва Тихомир. Лагерът е с една седмица продължителност, не само от България, но и от чужбина има участници. Има и други деца – чужденци, в тази част на страната има много курорти, родителите им разбират за лагерите и рафтинга и ги посещават. Още след първия ден децата свикват и се приобщават към останалите.

 

Лагерът се намира на завоя на Струма преди правия тунел, в боровата горичка над стария път през дефилето. Тук между боровете са опънати палатки, децата се хранят в шатрата с приготвена и донесена отвън храна. Край палатките са разположени още люлки, хамак, лежанка за вдигане на тежести, място за стрелба с лък по мишена и други забавни кътове. Тук, на входа на дефилето е базата на „Адвенчър нет” за рафтинг. Освен заниманията, които започват със звън на камбана, лагерниците участват в походи и разходки до близки местности, запознават се на живо с животинските видове, обитаващи Кресненския пролом. Сами сгъват и разгъват палатките, въобще лагерниците се сливат и живеят в хармония с природата – богатството на страната.

Comments are closed.