Business is booming.

Ново улеснение за пациентите: Личните лекари ще могат да изпращат в болница с телефонен разговор

Личните лекари ще могат да изпращат пациентите си в болница с телефонен разговор. Това предвижда нова наредба на здравното министерство за определяне на пакета от дейности, заплащани от Здравната каса.

Документът предвижда джипитата да ни звънят по телефон, да ни пишат e-mail или хартиено писмо, за да ни информират за предстоящи имунизации или профилактични прегледи. Според новите правила те трябва да са на разположение денонощно за телефонна консултация, а също и да правят анализ на вредните ни навици и да ни насочват към подходят специалист заради тях.

Промените, които предвижда наредбата, се отнасят в голямата си част до извънболничната помощ, пише „Дарик“. Те въвеждат възможност за обсъждане на състоянието на пациента между джипито от една страна и специалиста в болницата – от друга. Целта била да се осигури непрекъснатост в лечебния процес, се посочва в мотивите към наредбата.

Освен че джипитата ще продължават да правят домашни посещения, те вече ще трябва да са на разположение 24 часа за телефонна консултация или да си осигурят договор с дежурен кабинет, който не трябва да е на повече от 35 километра от мястото, в което практикуват, пише днес бг.

Наредбата предвижда и промени в болничната помощ. Всяка клинична пътека с престой до три дни ще може да бъде изпълнена и като амбулаторна процедура при условие, че за не по-малко от 12 часа от престоя на пациента в болницата са изпълнени всички задължителни дейности и са налице всички условия за дехоспитализация.

Това означава, че ако пътеката предвижда три дни престой в болница, но лекарите преценят, че можем да бъдем изписани, това ще може да се случи още на първия ден.

Новата наредба е публикувана на страницата на министерството за обществено обсъждане и ако в рамките на 14 дни няма възражения, се очаква да бъде приета.

Comments are closed.