Business is booming.

Откриха ново огнище на птичи грип!

Птичи грип е установен в голяма ферма за кокошки в Северна България. Там има около 150 хиляди кокошки, съобщи БНР.

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ все още няма официална информация и не е обявено името на фирмата. По закон всички птици в птицефермата, където е открита заразата, трябва да бъдат унищожени, уточни председателят на Съюза на птицевъдите проф. Димитър Белоречков.

„Да прекарваш контрабандно птици – и то диви, е престъпление. За най-голямо съжаление нашите закони в това отношение са много меки, защото последствията са много по-страшни, отколкото да докарат половин килограм кокаин. Възможно е да бъде прекаран и някой грип, който да бъде опасен и за хората“, обясни проф. Белоречков.

От птицевъдния бранш подкрепят единодушно действията на Агенцията по храните, която унищожи нелегално внесени у нас птици. Скандалът с убитите птици доведе до затваряне на зоологическата градина в София и до петиция с искане за разследване и оставка на директора на Агенцията.

Според природозащитниците птиците са унищожени неправомерно. По мнението на експертите от БАБХ – нелегално превозваните пернати са били носители на вируса на птичи грип.

Comments are closed.