Business is booming.

Разложката болница осиротя след напускането на д-р Тончев

Въпреки хроничното недофинансиране на общинските болници, тази в Разлог успява да балансира дефицита и към момента не е застрашена от фалит. До миминум са сведени обаче дейностите и екипите на някои отделения. Повечето лекари са в пенсионна възраст.

Рентгенологията осиротя, след като миналата седмица д-р Емил Тончев стана депутат. Хирургията разчита само на един лекар, а заради липса на специалисти инфекциозното отделение бе закрито.

Легловата база беше прехвърлена на отделението по физиотерапия и рехабилитация, което е едно от най-натоварените. За съжаление, основната причина за това е патологията на заболяванията, която е доста тревожна. Трайна е и тенденцията за инвалидизиране на по-млади хора.

Доболничната помощ през последните една-две години измества болничната, тъй като все пак доболничната е по-малко платена отколкото болничната. Това коментира в интервю за „Хоризонт“ д-р Радко Тумбев, завеждащ на отделението по физиотерапия и рехабилитация:

„За болничната помощ са по-тежки изискванията за работа по клинични пътеки, но въпреки това работим и по клинични пътеки. Добре се справяме финансово, като в цялата система на здравеопазването има недофинансиране на дейността. Държавата се отнася като мащеха към общинските болници. Оставени са само на общините и общинските ръководства се справят със ситуацията, но в крайна сметка единственото задължение на общинските ръководства и общинските съвети е да подкрепят материалната база, да поемат част от ремонта на болницата“.

Comments are closed.