Business is booming.

Сериозни нарушения на пешеходните пътеки отчете Цацаров

Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Данните показват фрапиращи пропуски. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверките на пешеходните пътеки в цялата страна, предаде  БГНЕС. Цялостната проверка бе възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация, съобщи Цацаров. Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата, каза още Цацаров. „Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Министерството на вътрешните работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, подчерта Цацаров.

Най-много нарушения са констатирани предимно в Южна България, като първенци са Хасково, Пазарджик, Стара Загора и Благоевград, а също и Варна и Бургас. На тези места опасните пешеходни пътеки са близо 10 хиляди.

Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията. Според Цацаров, е срамен списъкът с областите, в които има най-много нарушения.

Comments are closed.