Business is booming.

Тревожна статистика! Половината бебета у нас се раждат недоносени

В България недоносени се раждат цели 46% от бебетата. Това сочи меко казано абсурден отчет към НЗОК, който е разгласен след публикуване на стенограма от заседанието на Надзорния съвет на Касата от средата на миналия месец. Статистиката сочи, че дори в Третия свят процентът е под 20 на сто.

„Световната статистика показва, че в Мали има 16.8% недоносени регистрирани, в Конго са 19.9%, в Европа 7.7%, в България 46.6% недоносени, което е безумие. Ние разбираме, че това не е реалният процент“, казва пред членовете на надзора управителят Камен Плочев. Данните на неонатолозите у нас сочат, че бебетата, родени под 37-мата седмица, са между 10 и 12 на сто. „Проблемът е, че когато се роди детето, то няма единен граждански номер. Те го пишат под някакъв техен вътрешен код, след което го прехвърлят от едно отделение в друго, където го регистрират под техен вътрешен код, третото отделение – по техен вътрешен код и така от отделение на отделение едно дете събира четири кода, все едно са четири различни деца“, обяснява Плочев как се получава абсурдната статистика. Това би следвало да означава и че за едно бебе се плаща четири пъти по клинична пътека, предава в.“Сега“ в днешния си брой. От касата предлагат новородените да получават един код в болницата и той да не се мени. Освен това от НЗОК са се консултирали с неонатолози и са определили среден процент – 15 на сто от новородените, които ще могат да минават по пътеки за недоносени. „Този процент не е фиксиран, никой няма да върне недоносено дете“, коментира по този повод Плочев. Освен това индикативният таван няма да важи за бебета, родени в една болница, но преведени в неонатологията на друга, тъй като се случва от по-малки болници да се налага да пращат по-тежки случаи в по-големи.

Специалистите отдавна предупреждават, че детското и майчиното здравеопазване, включително и неонатологичните грижи, са критично недофинансирани, което обяснява и защо болниците отчитат толкова случаи на недоносени, за които се плаща допълнително.

Comments are closed.