Business is booming.

ВАС отмени решение на министър Димов, планът за Пирин трябва да мине екооценка

Тричленен състав на Върховният административен съд отмени решение на министъра на околната среда и водите, в което се казва, че не трябва да се прави екологична оценка към новия план за управление на Национален парк „Пирин“.

Днес, 26 април, Върховният административен съд (ВАС) реши на първа инстанция, че решението на Димов новият план за НП Пирин да не минава през екооценка е в нарушение на българското и европейското законодателство, както и според решенията на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО, от което Пирин е част.

Опитите за заобикаляне на закона водят до подобни решения на съда, сочат организациите от коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“. Приетите от МОСВ промени от своя страна предвиждат 12.5 пъти повече застрояване спрямо първоначалния план за управление и сечи върху 60% от територията на националния парк, допълват от екоорганизациите.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов многократно е заявявал, че ще се съобрази с решенията на съда по казуса с Пирин. Въпреки това министерството може да обжалва решението на ВАС на втора инстанция, ако пожелае.
Коалицията „За да остане природа в България“ припомняме, че е заведено и второ дело за Пирин – обжалване на решението на правителството от декември 2017 г. за изграждането на втори лифт на Банско, с което се отваря за строителство 48% от територията на Национален парк Пирин, пишат от коалицията.

Върховният административен съд насрочи за 14 май първо заседание по делото, с което организации, които са членове на коалицията „За да остане природа в България“, обжалват въпросното правителствено решение за промените в плана за управление на Национален парк Пирин.

News.bg припомня, че по-рано днес стана ясно и че Съдът на ЕС осъди България за това, че страната ни не е обявила за специална защитена зона цялото орнитологично място, обхващащо Рила планина. „България не е класифицирала най-подходящите по брой и площ територии за опазването на видове птици, посочени в приложение I към Директива 2009/147/ЕО опазването на дивите птици, в резултат на което не е изпълнила задълженията си по член 4, параграф 1 от тази директива“, се посочва в решението на Съда.

Comments are closed.