Business is booming.

Депутатът от БСП проф. Иво Христов: Очаквам световен конфликт към 2030 година

 

„Трудно е да се каже какви ще са последствията от бомбардировките над Сирия“, заяви депутатът от БСП проф. Иво Христов. Това според него се дължи на противоречивата и непълна информация, която имат различните страни.

„Малко над 70 ракети са били прихванати от сирийското ПВО, като е ясно, че по-голямата част от бомбардировките са изнесени от САЩ, допълни той. При нападението не са изстреляни противорадиолокационни ракети, които неутрализират противовъздушните системи на нападнатата страна.

Бомбардирани са основно летища, които не са в експлоатация. Очевидно е, че става въпрос за атракция, която устройва всички страни“, заяви проф. Христов, като допълни, че атаките са продиктувани от тежката политическа ситуация, в която се намира президентът Тръмп.

„Тръмп е поставен под жестока преса. Тази седмица ще дава обяснения пред федералния прокурор Мюлер, който разследва неговите дела. Битката между Тръмп и дълбоката държава продължава и е винаги в негативна ситуация. Второ, това устройва Русия, защото тя ясно каза, че ако падне и косъм от главата на руски военнослужещ, ще има ответен удар.

Четвъртата страна, която е доволна, е Сирия, допълни Христов, защото се е справила с бунтовниците в Гута. Той допълни, че Израел е също доволна страна, защото е дала целите, но не е пострадала. Иран също е доволен, защото остава като основен играч на терена, а Турция изрази подкрепа към партньорите си, оставайки съюзник на Русия“, споделя проф. Христов.

„На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis – „Горко на победените“ „, добавя проф.Иво Христов в шоу на БНТ.

Проф. Христов заяви, че след пристигането на армадата в Средиземно море, водена от самолетоносача „Тиодор Рузвелт“, ще започне позиционна игра на нерви. Според депутата от БСП ситуацията прилича на тази преди Първата световна война, когато два военни сблъсъка между големи сили са отбегнати, а те са се групирали в съюзи.

„Това се нарича калибриране на силите преди голям световен сблъсък. Такъв според мен ще има и той ще някъде в хоризонта към 2030 г.“, обяснява проф. Христов.

Според проф. Христов светът не е в студена война, а в Трета световна с разликата, че сега конфликтите са точкови. Той окачестви случая с отровения шпионин Сергей Скрипал като casus beli – „повод за война“.

Проф. Иво Христов заяви, че решението да не се екстрадират руски дипломати е „мъдро, балансирано решениена целия управленски елит“.

Comments are closed.