Business is booming.

Колко пари прибират клубовете в България?

Футболните клубове от Първа лига имат общи приходи от 41 млн. евро за финансовата 2016 г., показва задълбоченият доклад на УЕФА. Анализът разкрива и огромен ръст на заплатите в елита на българския футбол – от 35%, до 29 млн. евро.

За разлика от водещите първенства в Европа в Първа лига само 6% от приходите идват от договора за телевизионните права. Най-голям е приносът на парите от наградните фондове от евротурнирите – 42%, както и на спонсорските и търговските сделки – 29%. Други 7% се дължат на продажбата на билети, а останалата част попада в графата „Други“, в която влизат даренията.

В основата на тези резултати стои ефектът „Лудогорец“. Само от участието си в евротурнирите клубът си заслужи 19 млн. евро за предходния сезон. Годишният доклад на шампионите показа, че общите им приходи само за 2016 г. са 44.925 млн. лева, което е с над 10 милиона повече от 2015 г.

Отделно през 2016 г. сумата за заплати в „Лудогорец“ скочи рязко и стигна 24.418 млн. лева спрямо 15.391 милиона за предната година.

Данните на УЕФА показват, че по-голямата част от българските елитни клубове отчитат финансови загуби. Европейският футболен съюз отчита още, че задълженията на клубовете на континента спадат. В България те са се увеличили с 1% до 38 млн. евро, пише „Дневник“.

Провалът в евротурнирите – извън успехите на „Лудогорец“, доведе до срив на България с десет места в ранглистата на УЕФА по кл…

Прочети цялата Топ Новина

Източник на топ новината: : Колко пари прибират клубовете в България?

      

Comments are closed.