Business is booming.

Бунт в Благоевград срещу кмета Камбитов

Обявиха граждански протест срещу кметския екип в Благоевград и градоначалника Атанас Камбитов.

Този петък – 23 декември, пред зала „22 септември“ се събират недоволни от политиката и управлението граждани, общественици, представители на различни политически партии и ръководители на държавни и общински институции.

Протестът е мирен. Той започва в 8.00 часа пред залата, където утре е последното за годината заседание на Общинския съвет в града, информираха организаторите.

Сред водачите на въстаналите граждани са благоевградски общински съветници, политически лидери, председатели и активисти на граждански сдружения в региона.

Всички участници в протеста настояват за разпореждане на незабавна проверка от компетентните институции спрямо кмета Камбитов и неговия екип.

По време на митинга ще се прочете и декларация, изготвена от протестиращите.

Копие от декларацията е изпратена до президента, председателя на Народното събрание, до главния прокурор Сотир Цацаров. Сезирани са още омбудсманът Мая Манолова и комисарят по правосъдие към ЕК Вера Йоурова.

Има и подписка, в която с имената си участват близо 2000 души.

Ето и разпространената в медиите декларация:

„Ние, гражданите на Благоевград, остро осъждаме действията на кмета Атанас Камбитов, който грубо се саморазправя с политически неудобните му немо хора и фирми. Кметът Атанас Камбитов си позволява да не изпълнява решения на Българския съд и то многократно. Той, и под негово давление, екипът му не признават съдебните решения и рязко ги прекрачват с цел да изпълнят своите собствени цели и намерения, а с това ощетяват гражданите и бизнеса в града. Бизнесът в Благоевград се задъхва сериозно, а нови инвестиции липсват, заради натиска и корупционните практики създадени от кмета и екипа му. Позволява си да застроява градинки, заобикаляйки правилата, като игнорира общественото мнение. Всички това се прави, с едничката цел – да се облагодетелстват определени бизнес кръгове около него, дори с цената на това – обществото да бъде ощетено“, се сочи в протестната декларация.

„Недоволни сме и от това, че се организират проформа търгове, с предизвестен победител, отново от хора, които успешно „работят“ с кмета под една или друга форма. Всички тези твърдения могат да се докажат при проверка. Освен документите, можем да приложим и журналистически разследвания, на които до момента българската прокуратура не е обърнала внимание, въпреки безспорните доказателства за злоупотреби. Ето защо се обръщаме към всички Вас, да ни бъде върнато отнетото човешко достойнство и елементарни човешки права. Настояваме за незабавна проверка“, се казва в декларацията.

dftratgr

 

Comments are closed.