Business is booming.

Отец Спас прочете молитва за меда пред миряните в Железница

Единственият храм в община Симитли, наречен на Св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите, чиито празник отбелязваме днес, събра миряни от цялата община. Храмът е разположен в Джалева махала в симитлийското село Железница. Божият дом е един от новите в общината, граден от фамилията сладкари Джалеви, които произвеждат и мед.

Отец Спас отслужи водоосвещение, освети хлябовете и прочете специална молитва за меда. В този ден миряните измолиха благодатна година за пчелите. Десетки буркани с мед освети отец Спас и благослови всички присъстващи.

Благодарение на новите технологии, онлайн през цялото време на празника присъстваше от Португалия и Христо Рибарски, който тази година е дарил фасула и рибата за постния курбан. Кметът Апостолов, председателят на ОбС Симитли Владимир Христов и кметът на село Железница Христо Стоянов запалиха свещички за здраве.

Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, прави впечатление с изключително добрата подредба, въпреки малките си размери. Осветен е преди 17 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник миряни се събират да почетат светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.

Comments are closed.