Business is booming.

Крадците налитат на мерцедеси, обяви Радев

Законодателни промени предвиждат по-сурови наказания за отнемане на автомобили и по-ефикасна  превенция, които в момента се подготвят от три министерства.

Това отговори на депутатски въпрос министърът на вътрешните работи Валентин Радев , пише „24 часа“.

„Противозаконното отнемане на превозни средства е в регистъра на криминалните деяния, които в  повечето случаи се извършват от добре подготвен контингент, често организиран в престъпни групи.
Обществото е чувствително към тези посегателства, тъй като те причиняват сериозни имуществени вреди“, подчертава във въпроса си Саватева, която е член на Комисията по вътрешен ред и сигурност в НС.

2023 са отнетите коли през последната година срещу 2820 за 2016 г. като разкритите престъпления са 248 срещу 254 (в проценти 13,68 срещу 9,81), сочи статистиката.

През последните години се забелязва тенденция да се отнемат все по-скъпи коли от по-луксозни марки, подчерта министърът. Престъпният контингент предпочитал на първо място мерцедеси, следвани от ауди, фолксваген, порше, сеат и БМВ.

Запазва се тенденцията по-скъпите да се преправят с нов номер на рама и двигател, след което да се препродават на вътрешния или външния пазар.

Активизирането на проверки по автоморги и разкриването на незаконни депа е една от линиите на работа на МВР, другата е насочена към повишаване на квалификацията на криминалисти и експерти, се посочва още в отговора на министър Радев.

 

Comments are closed.