Business is booming.

Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен

Няма да е „недемократично“, ако въпросът за членството на Великобритания в ЕС бъде подложен на повторен референдум и жителите на страната променят решението си. Това заяви в ЕП ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Reuters.

Варадкар отхвърли категорично твърденията, че работи за повторен референдум.

По време на днешното си участие в заседанието на ЕП в Страсбург ирландският премиер отрече обвинението на бившия лидер на Партията за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) Найджъл Фараж, че заговорничи заедно с хора като бившия британски премиер Тони Блеър за осуетяване на британското излизане от ЕС, противопоставяйки се на усилията на Великобритания да запази пълен достъп до общия европейски пазар.

Варадкар спомена близките културни връзки между Великобритания и Ирландия, давайки за пример свои преки роднини, и с това се обоснова защо по думите му иска възможно най-тесни отношения между Великобритания и ЕС след развода им догодина. Той обаче изтъкна, че Великобритания не може да запази права на държава членка и същевременно да се откаже от произтичащите от членството задължения.

„Не участвам в никакъв заговор срещу Обединеното кралство. Аз съм приятел на Обединеното кралство“, подчерта Варадкар пред репортери.

Фараж е бивш лидер на ЮКИП, но все още ръководи групата й в ЕП. Той обвини Варадкар, че излага на риск ирландската търговия с Великобритания заради евроинтеграционен проект, за …

Прочети цялата Топ Новина

Източник на топ новината: : Нов референдум за Брекзит няма да е недемократичен

      

Comments are closed.