Business is booming.

Така са изглеждали жените преди 9000 години

Учени от Гърция реконструираха лицето на жена, живяла преди 9000 години. Те искаха да покажат как са изглеждали дамите преди девет хилядолетия, в зората на цивилизацията. Именно така е кръстена и Авги, което в превод означава Зора. Гръцките учени са намерили черепа й в пещера в провинция Тесалия. Смята се, че е живяла 7000 години преди Новата ера.

18-годишната Зора е живяла в края на мезолита, който период се смята за зората на цивилизацията. Реконструкцията е извършена от експерти и професори, работещи в Атинския университет. С помощта на модерните технологии те показаха как са изглеждали жените преди хилядолетия. Археолозите не знаят много за начина, по който е живяла Зора. По зъбите й те съдят, че е загинала на 18 години. Височината й е близо метър и половина, което е индикация, че се е хранела ограничено и рядко.

Екипът учени от Атинския университет, използвал 3D принтер, за да пресъздаде нейното лице, не смята, че е умряла насилствено. Няма индикации за такава теза, съобщи „Ал Джазира“. Има доказателства за проблеми в бедрата и други заболявания, които вероятно са затруднявали движенията й и са допринесли за смъртта на Зора. Черепът и костите на жената са били открити в пещерата през 1993 година, но едва сега учените се заеха да пресъздадат точния й образ.

Професор Манолис Папагригоракис, който е ортодонт, е направил реконструкция на лицето на момичето, което има изпъкнала челюст. Жената е била анемична и вероятно е страдала о…

Прочети цялата Топ Новина

Източник на топ новината: : Така са изглеждали жените преди 9000 години

      

Comments are closed.