Business is booming.

САЩ: Оставаме в Сирия заради „Ислямска държава“, Иран и Асад

Американската армия ще остане в Сирия, докато джихадистката групировка „Ислямска държава“ бъде напълно разгромена, но и за да противодейства на иранското влияние и в крайна сметка да помогне за прогонването на президента Башар Асад, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Reuters.

„От ключово значение е, в интерес на националната ни сигурност, да запазим военно и дипломатическо присъствие в Сирия“, каза Тилърсън в Станфорд, Калифорния, в реч за американската политика по отношение на конфликта.

Военната мисия ще запази приоритетната си цел да се предотврати възможността ИД отново да набере сила, каза държавният секретар и призова да не се допуска същата грешка като през 2011 г., когато преждевременното изтегляне от Ирак позволи на „Ал Кайда“ да оцелее в страната, а после да мутира, давайки живот на групировката ИДИЛ.

Според Тилърсън оттегляне на САЩ би осигурило на Иран златна възможност да заздрави още повече позициите си в Сирия, където Техеран вече присъства, подкрепяйки режима на Асад. „Трябва да се уверим,че решаването на този конфликт няма да позволи на Иран да се доближи до голямата си цел – да контролира района“, изтъкна той.

В речта си Тилърсън за първи път направи връзка между американското присъствие и необходимостта да се постигне оттегляне на Башар Асад. „Пълно изтегляне на американските военни на този етап би помогнало на Асад да продължи да терор…

Прочети цялата Топ Новина

Източник на топ новината: : САЩ: Оставаме в Сирия заради „Ислямска държава“, Иран и Асад

      

Comments are closed.