Business is booming.

Туристите в Банско са се увеличили с 15% от миналия сезон

Зимният сезон в ски курортите Банско, Боровец, Пампорово и Витоша е бил добър. Това обявиха от Института за анализи и оценки в туризма. Заради топлото време до средата на месец февруари и липсата на сняг, много от заявените почивки от чужденци са били отменени, а това е спад с близо 30%.

200 хиляди души са избрали тази зима да карат ски и сноуборд в зимните български курорти, а общият брой туристи посетили страната ни от декември до март е 1 милион и 200 хиляди души.

По ски пистите на Банско тази година са карали половината от тези общо 200 хил. туристи, избрали България за зимен туризъм. От кметството в Банско отбелязват 15% ръст на гостите.

Много от хората тук са дошли не само за ски туризъм, но и за почивка и да прекарат зимните празници. Ученици и родители също са били тук по време на ваканциите.

Големите хотели са били пълни с хора, но представители на малкия и среден бизнес казват, че всяка година работата намалява.

Собственици на хотели в Банско отчитат успешен зимен сезон. Легловата база е била пълна на 85%, а туристите, които са избрали курорта, са били българи, руснаци, молдовци, гърци и турци.

Виолина Янкова, мениджър на хотел: Чуждестранните туристи идват за по-голям период от време, докато българските идваха за по-кратък – 3 до 4 нощувки. Чуждестранните около седем и нагоре. Като цяло много ни се разминават ваканциите, работното време е различно при нас. Българите идват няколко пъти в годината да почиват. Докато чужденците комбинират в една почивка.

Според търговци в града, с всяка година бизнесът им замира, защото туристите почти не излизат от хотелите и не пазаруват от тях. Верен Чучулайн се занимава с изработка на сувенири от дърво и продава изделия на търговска улица в града. Преди години е имал работилница и магазин. Заради високия наем и ниската печалба, сега работи вкъщи.

Специално за мен не много добре, защото предимно туристите, идват тук за храна и спане, природата. Чужденците ги оценяват много нещата, но ми се струва, че нямаше много чужденци тази година, особено от Западна Европа“,споделя Верен Чучулайн.

„Туристи много, но клиенти никакви.За всички е зле. И за живеещите, които сме постоянно тук не е добре“,добавя тя.

Повечето от търговците вече са прибрали сергиите. Излизат отново на търговската улица през почивните дни когато има туристи, съобщава БНТ.бг

Въпреки че днес е краят на сезона, повечето хотели в Банско са резервирани за почивните дни през следващите месеци. Очакват се хора по майските празници и през лятото, когато в Банско се провеждат музикални фестивали. Вчера и днес в курорта се проведе първенство по канадска борба.

Comments are closed.