Business is booming.

Демонстрация за спасяването на Пирин „подгря“ съвета на екоминистрите

Призив за спасяване на Пирин и отмяна на правителственото решение за промяна на плана за управление на едноименния национален парк отправи организацията „Спаси Пирин“ към събралите се в София за неформален съвет европейски министри на околната среда. Писмото до тях е придружено със специално подготвен видео клип , разкриващ проблемите в парка, който е част от световното природно наследство на ЮНЕСКО. Организацията дори призовава екоминистрите да се присъединят към подготвяния пред НДК протест в защита на планината от 17 часа във вторник.

Следобедната демонстрация бе подгрята от протест в защита на моретата и за спасяването на Пирин, с който екозащитниците своеобразно посрещнаха 19-те европейски министри на околната среда, пише mediapool.

Протестите в защита на Пирин не са спирали от края на декември 2017 г., когато Министерският съвет реши да промени плана за управление на парка така, че да се позволи строителство на нови ски съоръжения. Това според природозащитниците ще доведе до масови строежи и сеч на горите.

Новият им призив е към Европейския парламент и Европейска комисия, президента на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, както и всички европейски министри на околната среда да подкрепят исканата от тях отмяна на правителственото решение.

Comments are closed.