Business is booming.

Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, смята Костадин Марков:

Физическа саморазправа прекъсна заседанието на Националния съвет на Съюза на демократичните сили, на което трябваше да се реши политическото бъдеще на партията.
Представители на областни организации не бяха допуснати до залата от наетата от  ръководството на председателя Божидар Лукарски охрана. Впоследствие областните представители нахлуха в залата и се стигна до физически конфронтации. Заседанието беше прекъснато за един час.
Ръководството отказа да допусне делегати от шест областни структури с мотива, че не са си платили членския внос. Те обаче отказаха да се съобразят с това решение и буквално нахлуха в залата, охранявана от гардове, за които лидерът на СДС Божидар Лукарски призна, че са били наети, защото са имали предварителна информация, че се чакат провокации.
Вътре екшънът достигна кулминацията си, когато представител на официалната власт в СДС – Янко Станев от Варненската организация, показал сценарий за опорочаване на заседанието от опозицията. Бившият председател на СДС Емил Кабаиванов скочил да издърпа листа. Двамата се сбили.
Опозицията иска оставка на Божидар Лукарски и смяна на цялото ръководство. Председателят на партията Божидар Лукарски прекъсна заседанието, разпусна го и си тръгна. В залата обаче остана опозицията. Сред тях са и двама заместник-председатели на партията и председателят на Националния щаб.

29 години съм в СДС и това е лош сигнал към всички наши избиратели. Не трябваше да се стига до това напрежение, заяви пред „Хоризонт“ и предаването „12+3“ Румен Христов от т.нар. „опозиция“ в партията. Няма сблъсък на политики, има „Стани да седна“ – кой ще преговаря и кой ще реди листите. Има опит за преврат и сценарий да бъде провален дебатът, твърди заместник-председателят Костадин Марков. Той обвинява опозицията, че е провалила заседанието с вкарване на платени агитки:

„За съжаление, няма сблъсък на политики, въобще не беше дадена възможност за политически дебат на Националния съвет, и това беше направено умишлено. Има един опит за преврат в момента, и тъй като колегите не им излизат гласовете, са си направили един сценарий, с който да бъде провален дебатът и да се провали и Националният съвет, което, за съжаление, вече е факт. Скандалът в залата стана за това, че този сценарий на всичкото отгоре се оказа писмен – един колега от варненската организация го размаха, при което, аз съм изумен и още треперя, господин Кабаиванов наскача върху него и става това унизително за всички нас стълкновение.“

Според Марков, Божидар Лукарски е искал да изнесе нова политическа линия на партията и именно затова заседанието е било саботирано по този начин. Марков прочете в ефир част от писмения сценарий на вътрешнопартийната опозиция:

„Искате ли да ви прочета част от сценария, който е изключително интересен? В него фигурира и господин Румен Христов. Там пише: „Ако се налага, ние членовете от НИС го подкрепяме словесно от място, ставайки прави, без да ходим на микрофона и ръкомахайки с ръце. Ако се налага, Румен Христов ръкомаха с патерицата, с цел създаване на суматоха. Можете ли да си представите докъде сме стигнали – да си го пишат минута по минута, да се провали заседанието. Божидар Лукарски искаше да внесе нова политическа линия на партията, и именно затова беше саботирано това събрание и беше прекъснато по най-селски начин.“

Никога не сме казвали, че воденето на преговори с патриотични формирования не е опция, заяви Румен Христов. Той опроверга твърденията за платени агитки с думите: „Нямаме толкова пари да плащаме на агитки“.

Днешният срам е сериозен удар върху имиджа на СДС, обобщи Костадин Марков:

„Има хора, които още вярват в синята идея. Надявам се да излезем от този скандал, да го преживеем, въпреки че видях много хора отвратени от това, което се случи.“

Comments are closed.